Unod már, hogy a boltban vett zabtejek tele vannak adalékanyagokkal és ráadásul drágák is? Akkor itt az ideje, hogy saját kezűleg készítsd el a krémes, friss és pénztárcabarát verziót, méghozzá 5 perc alatt! Ráadásul az ízét maximálisan saját magadra formálhatod, így garantáltan ízleni fog.
Hozzávalók
- 100 g zab (1 bögre)
- 600 g jéghideg víz (3 bögre)
- 2-3 jégkocka
- 1 csipet só (elhagyható)
- Méz/édesítő/cukorszirup/datolya (elhagyható)
- Fahéj (elhagyható)
- Vanília (elhagyható)
Elkészítés
- Minden hozzávalót tegyünk egy turmixgépbe (vagy botmixerrel is dolgozhatunk) és 30 msp-ig turmixoljuk. Azért nem szabad tovább, mert akkor nagyobb eséllyel lesz nyálkás a végeredmény.
- Ezután egy szűrőn vagy sajtkendőn lazán szűrjük át, de óvatosan, nem kell szárazra nyomkodni a zabot.
- Töltsük üvegbe, ebből a mennyiségből 1 üveg (kb. 400-500 ml) ital lesz. Hűtőben tárolva 3-5 napig eláll. Használat előtt felrázandó!
Hasznos infók
- A megmaradt zabot tehetjük zabkásába, süteménybe.
- A jéghideg víz és a jég segít elkerülni a nyálkás állagot.
- Ha cukorszirupot használunk, akkor fog legjobban hasonlítani a bolti tej ízére.
- Az édesítése, fűszerezése elhagyható, viszont ezzel személyre tudjuk szabni.